Kravspesifikasjoner til kjøp av varmepumpe
Borettslag og sameier lager gjerne kravspesifikasjoner for beboerne før de går til innkjøp av varmepumper. Dette er en ryddig ordning som også gjør det lettere for den enkelte å velge varmepumpe innenfor de krav som settes. Det blir opp til leverandøren å passe på at varmepumpen innfrir de kravene som settes.
Denne listen er erfaringsmessig vanlige krav som settes i sameier og borettslag. Kravspesifikasjonene kan tilpasses det enkelte sameiets eller borettslagets spesifikke behov, men den dekker generelt sett de viktigste punktene som bør inkluderes i en slik veiledning.
Kravspesifikasjonene nedenfor er hva vi i Nordstrand varmepumper AS får inn som det mest vanlige. Her har vi kjørt sammen mange forskjellige lister i KI og fått generert denne generelle listen som kanskje kan være til nytte for dere som skal lage en slik liste.
_________________________________
Retningslinjer for installasjon av varmepumpe i boligsameier og borettslag
Installering av varmepumpe regnes som en fasadeendring, og styret har derfor fastsatt retningslinjer for å sikre at installasjonen gjennomføres på en forsvarlig måte og i henhold til sameiets/borettslagets vedtekter og bygningens estetikk. Disse retningslinjene gjelder for alle seksjonseiere som ønsker å installere varmepumpe.
Generelle krav til installasjon
- Fagmessig installasjon: Installasjonen skal utføres av kvalifiserte fagfolk med nødvendige sertifiseringer, inkludert NOVAP godkjenning og f-gass sertifisering.
- Varmepumpens kvalitet: Det skal velges en varmepumpe av høy kvalitet fra et etablert merke for å sikre pålitelighet og lang levetid.
- Støynivå: Varmepumpens utedel skal være så støysvak som mulig, med et maksimalt støynivå på 53 dB. Seksjonseier er ansvarlig for at varmepumpen ikke overskrider byggeforskriftenes krav til støy på 32 dB i oppholdsrom hos naboene.
- Vibrasjonsdemping: Utedelen må monteres med nødvendige tiltak for å redusere vibrasjon og støy.
- (Krav om varmepumpehus for ytterligere støydemping kan legges inn her)
Plassering og estetiske hensyn
- Plassering av utedelen: Utedelen skal plasseres på seksjonseiers balkong, enten frittstående eller veggmontert. Den skal ikke stikke utenfor balkongens rekkverk eller være synlig fra bakkeplan.
- Estetikk: Rør og ledninger som er synlige for allmennheten, skal tilpasses bygningens estetiske utseende.
- Fukt og kondens: Kondensvann fra utedelen må ledes bort på en forsvarlig måte for å unngå problemer som fukt, issvuller, frostsprengning eller lignende. For innedelen må kondensvannet ledes ut av leiligheten på en måte som sikrer at det ikke oppstår vannsøl når varmepumpen brukes som aircondition om sommeren.
- Frostsikring: Eventuelle rør og avløpssystemer må sikres mot frost med selvregulerende varmekabler dersom det er fare for ising.
Vedlikehold og ansvar
- Demontering ved vedlikehold: Seksjonseier er ansvarlig for å demontere og remontere utedelen i forbindelse med rehabilitering eller oppussing av fasaden.
- Regelmessig vedlikehold: Varmepumpen skal ha regelmessig ettersyn for å sikre optimal drift og unngå skader. Styret anbefaler at seksjonseier inngår en serviceavtale for varmepumpen.
- Fuktsikring: Seksjonseier er ansvarlig for at gjennomføring gjennom yttervegg er forsvarlig utført, slik at det ikke oppstår fuktskader.
- Ansvar for skader: Seksjonseier dekker alle kostnader knyttet til utbedringer, skader eller ekstra vedlikehold som kan tilskrives varmepumpen eller dens installasjon. Dette inkluderer også skader som måtte oppstå etter at varmepumpen er fjernet.
Ved salg av leilighet
- Overføring av ansvar: Ved salg av leilighet med varmepumpe er selger forpliktet til å informere ny eier om vilkårene for varmepumpeinstallasjonen. Ny eier må akseptere det ansvaret som følger med varmepumpeinstallasjonen.
Sanksjoner
- Varmepumper som installeres i strid med disse retningslinjene, kan kreves demontert på seksjonseiers bekostning.
Dersom du har spørsmål om retningslinjene, vennligst ta kontakt med styret på [styrets kontaktinformasjon].