Bør jeg velge solskjerming eller varmepumpe for mitt hjemmekontor?
Ja takk, begge deler!
I 2020 til 2022 har mange hatt hjemmekontorer pga korona. Mye har vi lært av dette. Heldigvis begynner koronaen å avta nå i 2023, men vi opplever at erfaringen fra koronatiden er at hjemmekontor faktisk ikke er så dumt. Undertegnede har arbeidet med lyd/bilde studio for 30 år siden og har i alle år anbefalt denne formen for møteaktivitet i stedet for lange reiser, kanskje spesielt med fly. Telemedisin med fjernstyring av patologers biopsi har også vært en del av posjektene jeg har holdt på med for 30 år siden og også psykiatrere/psykologer med fjerndiagnose via lyd/bilde overføringer. Mulighetene er uendelige.
Men i koronatiden ble alt dette plutselig en del av den nye virkeligheten på veldig kort tid. Riktignok ble alt dette nye en del av møteaktiviteten via lyd/bilde studioer og Teams dukket fort opp som et godt alternativ innen skoleverket.
Mange bedrifter eller offentlige institusjoner ser at hjemmekontor faktisk er et gode som de ønsker å fortsette med. Dette tjener både bedrifter og andre mye på av forskjellige årsaker og kanskje mest fordi det er mye vinn/vinn for alle. Felles for alle som har hjemmekontor er at behovet for aktiv regulering av innetemperaturen er mer viktig enn før. Arbeidsgiverne er i større grad interessert i å sørge for at hjemmekontorene fungerer og dette er en god investering for bedriftene og alle andre som satser på hjemmekontor. Hvem vil vel sitte på hjemmekontor og ha dårlig inneluft og en innetemperatur på 28-35 grader eller mer om sommeren eller kaldt om vinteren? Både sjefer og ansatte har samme agenda om dette. Vi går for dette! er den generelle parolen. Bedriftene eller alle de andre som har nytte av hjemmekontor kan med god samvittighet investere i et godt hjemmeklima for sine ansatte. Dette vil de ganske raskt tjene inn på besparelse av fysiske arbeidsplasser. Det kan brukes mindre lokaler og plasseringen av ansatte kan rigges med oppbygging av arbeidsrom med uavhengige plasser med tilkoblngspunkter for bærbare PC'er eller andre faste arbeidsstasjoner.
Hva skal vi gjøre?
Stenge varmen ute eller kjøle inneluften?
Den første myten vi tenker at vi må avlive er at varmepumper ikke bytter ut inneluften, men resirkulerer den. Det som skifter ut inneluften er ventilasjonsanlegget eller rett og slett ventilene i veggen. En varmepumpe og et ventilasjonsanlegg (eller ventiler) samarbeider om et godt inneklima. De har ingen motsetningsforhold for de virker på to forskjellige måter. Ventilasjonen eller ventilasjonsanlegget kan ikke gjøre noe med temperaturen, men det kan varmepumpen gjøre, både på varme og kulde. På den annen side kan ikke varmepumpen gjøre noe med ventilasjonen.
Zip Screens eller markiser stopper varmen på utsiden!
Dette er selve poenget med Zip Screens eller markiser. Solstråler må holdes på utsiden av vinduet og ikke slippes inn fordi de da fungerer som en varmeovn. (Se mer nedenfor om dette)
Vi har forstått at pandemitiden vil vare litt lenger enn hva er forespeilet.
Vi forstår at hjemmekontorer nå går langt inn i 2021, men det som også er oppsiktsvekkende er at mange arbeidgivere har oppdaget at hjemmekontor faktisk har uante fordeler. For det første er det slik at mange av de fleste faktisk jobber best når de jobber hjemmefra og fra sine hjemmekontorer. Coronapandemien var lakmustesten til nettopp dette og har vist gode tall, og i noen tilfeller bedre enn ved faktisk å å jobbe innenfra bedriften. Fremtiden vil kanskje endres til at arbeidsgiverne vil fortsette denne trenden. Vi vet at noen vil fortsette med hjemmekontorer og andre vil ikke, eller kanskje i mer eller mindre grad. Vi på vår side ser at inneklimaet hjemme får større og større fokus. Det er mye å si om dette, men uansett så leverer vi et godt inneklima for ditt hjemmekontor.
Inneklimaet kan kun aktivt reguleres effektivt ved bruk av varmepumper. Noen har prøvd gulvstående luftkjølere. De fleste bytter disse raskt ut mot varmepumper eller rene AC-anlegg som ikke gir mye varme, men god kjøling.
Det er en grunn til at spiltanlegg foretrekkes, som en varmepumpe egentlig er. Kort fortalt betyr splitanlegg at det er en utedel og en innedel (eller flere). Navnet splitanlegg kommer derfor av at det er en utedel som fanger opp energien i uteluften og transporterer denne til innedelen i form av et kuldemedium. Et kjølegulvanlegg er ikke et splitanlegg og vil faktisk ikke fungere. Noe annet enn splitanlegg fungerer faktisk ikke til kjøling. Med en god varmepumpe er det godt og kjølig etter 5-10 minutter, ned til 16 grader. Laveste pris er kr 15.990,- inkl mva ferdig montert.
Solskjerming og varmepumper er egentlig to sider av samme sak, dvs et godt inneklima. Det er ingen motsetninger mellom disse og derfor har vi begge deler. For en gratis og uforpliktende befaring, ta kontakt her: Befaring
Med varmepumper tenker man gjerne på oppvarming vinterstid eller kjølige kvelder og dette er selvfølgelig sant. En annen ting er at varmepumper også brukes av mange til kjøling om sommeren eller på andre varme dager. Alle gode varmepumper kan brukes som AC (aircondition), noe de også faktisk er svært gode til. Ofte er det slik at gode varmepumper har en høy virkningsgrad (effektfaktor, COP eller SCOP), dvs forholdet mellom tilført energi og avgitt energi i varmemodus (f eks 1kW tilført og 5,3 kW avgitt energi). Med andre ord får du mange ganger tilbake i en varmepumpe i forhold til en elektrisk varmeovn. Der får du kun 1:1 (tilført energi er det samme som avgitt energi)
Samtidig er det også slik at en god varmepumpe er enda bedre på kjøling enn varme. Vi har her to begrep som kalles EER og SEER, hvor EER sier noe om øyeblikksbildet og SEER sier noe om gjennomsnittet for hele året (S=Seasonal - samme som for COP og SCOP). På mange varmepumper kan dette tallet ligge på omtrent +3 i forhold til varme, dvs f eks SCOP 5,3 og SEER 8,3. Dette betyr kort fortalt god kjøleeffekt og lave kostnader ved kjøling (bedre enn i varmemodus).
Hva har så dette med solskjerming å gjøre?
Ganske mye for nå konsentrerer vi oss om kjøling og ikke oppvarming. Solskjerning handler om å blokkere solstrålene før de treffer glasset i vinduet. Vi snakker om å unngå en såkalt "passiv oppvarming" ved at solskinnet ikke får muligheten til å gå gjennom glasset i vinduene og varme opp rommet. For å hoppe over hva de kortbølgede og langbølgede varmestrålene gjør med rommet, så er det enklest å konkludere med at det beste er å stoppe solstrålene før de kommer gjennom glasset. Når de først har kommet inn avgir de varme til rommet.
Med andre ord har varmepumpen og solskjermingen omtrent samme oppgave når det gjelder å holde varmen nede, men på to forskjellige måter.
Solskjermingen holder mye av solstrålene ute og hindrer solvarmen å varme opp rommet til uutholdelige temperaturer. Vi må ikke glemme at resten av huset består av vegger, tak, loft og en del andre ting som også varmer opp huset. Gamle kakkelovner er velkjente for å magasinere opp varmen og holde på den over lang tid. Det er derfor gamle kakkelovner var populære tidligere og faktisk også i våre dager. Våre hus er ikke som gamle kakkelovner, men de holder godt på varmen når den først er "magasinert opp" og det er her varmepumpen kommer inn for å avkjøle huset.
Terrassemarkiser lages med skreddersøm
Vi kommer da tilbake til utgangspunktet med solskjerming versus varmepumper.
Som sagt er det ingen motsetningsforhold mellom solskjerming og varmepumper. Som forhandler for begge deler vet vi at det er smart å tenke solskjerming for å avlaste varmepumpen.
Vi velger våre forhandlere og som alltid er vi forhandler for de aller beste leverandørene. Vår helnorske leverandør av markiser, er den eneste som får levere til Færøyene pga at deres produkt ikke blir spist opp av korrosjon. Vi har vært flere ganger på den norske fabrikken og der har de vist oss at lakkert aluminium er langt bedre enn dårlig lakkert stål, produsert i lavkostland. Dette er vi helt enig med dem i og dette mente vi også da vi inngikk kontrakten om å være deres forhandler. Kvalitet er viktig og holdbarheten fra vår levernadør av markiser er opp mot ca 40 år.
Ta kontakt med oss på